Bankirai
Hårt och slitstarkt träslag
Bankirai, bangkirai eller kirai som det också kallas ibland är ett träslag som kommer från Indonesien. Det är ett mycket hårt, slitstarkt och teakliknande hardwood träslag speciellt lämpat för utsatta miljöer. Det kan vara altan och trädäck, trappor, kajer, bryggor mm.
Färgen varierar från gyllenbrun till rödbrun. Färgvariationer liksom olika strukturer i virket förekommer men jämnar ut sig med tiden. Små maskhål kan förekomma och är tillåtet liksom enstaka mindre fullt uthyvlade partier. Bankirai har nästan alltid en slät och en räfflad sida. Den räfflade sidan förekommer i många varianter men klassificeras alltid som A-sidan av producenten.
Vår bankirai förekommer i fyra dimensioner. Det levereras nästan alltid i fallande längder från 244 cm och ibland upp till 5 meter. De dimensioner som i första hand används till altan och trädäck är 21×145 mm och 28×145 mm. Vi kan också leverera 45×145 mm och 45×195 mm som t ex används som poolsarger.
Bankirai som håller tjockleken 21 mm går bra att använda upp till ett vanligt regelavstånd av ca 60 cm. Vill du ha glesare mellan reglarna rekommenderar vi att du använder dimensionen 28×145 mm.
Bankirai är väldigt hårt och har en densitet av nästan 1100 kg per m3. Furu har ca 500-550 kg som jämförelse. Det innebär att du måste förborra virket innan du skruvar fast det i reglarna.
Som regelverk är det vanligt att man använder vanligt tryckimpregnerat virke med bredden 45 mm och tjockleken på andra ledden efter höjden man önskar ha på golvet.
Virket är ”skeppstorkat” i förväg och håller bredden 145 mm om det förvarats i normala förhållanden, dvs under tak eller presenning för skydd mot sol, regn och blöta. Tag dock för vana att alltid mäta virkets bredd innan du lägger det. Trä är ett levande material så räkna med att det kan komma att svälla/krympa ca 5 mm på bredden beroende på väderförhållanden. Ha därför alltid en luftspalt i åtanke mellan bräderna för att undvika att de reser sig mot varandra. Är bräderna 145 mm räcker det normalt med en luftspalt på 3-5 mm då de i första hand krymper när de ligger ute i soligt och torrt väder. Är de av någon anledning ”bara 140 mm” när ni skall lägga däcket har de troligen förvarats på sådant sätt att de istället kommer att svälla upp till 5 mm när de utsätts för regn och blöta förhållanden. Då bör du ha minst 6-7 mm mellan bräderna som luftspalt och ”En röd klassisk snickarpenna” brukar vara en bra måttstock.
Virket är alltid vaxat i ändträet när det kommer i containers till Sverige. Detta görs för att virket inte skall torka ut och vrida sig. Ändträet kan också svälla när du monterat det, efter att du sågat virket rekommenderar vi därför att du oljar in de sågade ändarna med en grundolja. Skall du låta däcket gråna så använd färglös olja. Genom att olja virket förebygger du att det sväller alltför mycket i längdriktningen. Ha dock alltid ett mellanrum på någon/några millimeter mellan bräderna om du girar hörn mm så träet har en chans att röra sig.
Vid förborrning bör du använda ett borr som är ca 3-4 mm i diameter och skruva gärna på en försänkare på borret. De finns att köpa lösa i bygghandeln och skruvas fast med en insexnyckel. Ha alltid något extra borr ifall att något skulle gå sönder vid borrningen. När du borrar skall du bara borra precis igenom kiraitrallen och en liten försänkning i brädan gör att skruvskallen inte flisar virket runt skruvskallen. En god tumregel när du väljer skruv är att alltid använda syrafast trallskruv, rostfri. Denna skruv är speciellt lämplig i miljöer med högre salthalt och där luftföroreningar förekommer.
Använd också skruv som är minst 55-57 mm långa och med tjockleken 4,0–5,0 mm. Dimensioner kan variera med skruvmärke. En tumregel finns även här, där önskvärt är att ca 2/3 av skruven går ned i regeln. Till kirai med tjocklek 28 mm kan också skruvar med längden 75 mm vara bra att använda. Köp gärna skruv med en TORX-skalle då de är lättare att dra ned i virket. Det kräver speciella bits och ibland följer det med i skruvkartongen. Notera att varje bräda måste skruvas med två skruvar i varje regel och med ett avstånd på ca 15-20 mm in på brädan.
De sågar du använder skall ha en finare klinga så att virket inte flisar sig i onödan och de är också lättare att såga med i det hårda virket.
När du lägger virket kommer du att märka att vissa bräder i ytskiktet känns ”lite sträva och småstickiga”. Jag brukar säga att det känns som lite skäggstubb. Virket är som sagt väldigt hårt, ungefär tre gånger hårdare än ek, och därför kan denna ”skäggstubb” uppstå vid hyvlingen. Det behövs bara att du använder en vanlig träkloss med fint sandpapper eller en slipmaskin så blir ytan ”len som en barnrumpa”. Slipa därför alltid de bräder som känns ”stickiga och flisiga” innan ni börjar använda golvet eller om du skall olja in det.
Bankirai rör sig, som all Hardwood, med fuktigheten i sin omgivning. Undvik därför att skruva däcket underifrån då det är stor risk att bräder reser sig och kan slå sig. Vill du dölja skruvar rekommenderar vi istället att du försänker skruven och använder träplugg i bankirai. Träplugg har vi också i sortimentet.
Bankirai kan användas obehandlad och efter ca en säsong har däcket fått en silvergrå färg och patina, precis som ett teakdäck. Det är UV-strålningen från solen som bleker ytskiktet. Vill du ha originalfärgen tillbaka är det bara att slipa av ytan med t ex en parkettgolvslip.
Om du istället föredrar att behålla ursprungsfärgen måste du olja in däcket. Se till att du har slipat och rengjort det innan. Vi rekommenderar att du använder en olja för ädelträ och denna stryker du på i ett tunt lager och eftertorkar gärna med en fin trasa för att undvika att golvet fläckar sig. Överflödig olja torkar också långsamt och drar till sig onödigt med smuts.
Har du valt att olja golvet måste du räkna med att du får göra det varje år för att behålla färgen. Tillverkarna av ädelträolja brukar säga att det håller sig i ca 3 månader efter behandling.
Den som har ett vackert bord inomhus vet att det lätt kan bli ringar efter flaskor, glas, krukor mm. om inte vätskan torkas bort i tid. Samma fenomen inträffar också på Bankirai.
Likaså skall man undvika att ställa metallföremål i direkt kontakt med träytan. Vår familj råkade ställa en slangvinda med metallrör på altanen efter användning och dagen efter var det ränder i virket efter metallrören. När virket är helt nytt kan också färgfällning förekomma.
Har du frågor eller vill ha en offert, kontakta oss gärna.
Kenneth Andreasson