Cumaro
Hårt och slitstarkt träslag

Kort om cumaro

Cumaro eller Cumaru som det också stavas är ett mycket hårt och väderbeständigt teakliknande träslag som är lämpligt för utomhusbruk. Vår cumaro kommer från Peru i Sydamerika och har en FSC-certifierad producent. Det innebär att producenten verkar för ett miljöanpassat och ekonomiskt livskraftigt bruk av skogen.

Färgen varierar från gyllenbrun till rödbrun. Den cumaro som vi säljer är nedtorkad i förväg och har en mycket lång hållbarhet.

Färgvariationer i virket förekommer men jämnar ut sig med tiden. Maskhål och insektsgångar kan ibland förekomma och är tillåtet. Enstaka mindre icke fullt uthyvlade partier får förekomma.

Som i allt annat trä förekommer det sprickbildning i cumaro, dock i mindre omfattning och i form av småsprickor. Om cumaro oljas blir sprickbildningen mindre.

Cumaro 20×140 mm finns i två varianter. Den ena varianten har båda sidor släta och rundade hörn runt om. Den andra har liksom 25×140 mm ena sidan slät och andra sidan räfflad, se bild nedan:

Inspirationsbilder på cumaro
>

Att tänka på innan köp och läggning av golv

Hur många löpmeter på en m²?

Vid 20×140 och 25×140 mm och 6-7 mm luftspalt mellan bräderna går det ca 6,85 löpmeter på en m². Lägg på ca 5-10% för spill. Glöm inte att räkna med virke för trappor, sarger m.m.

Har du inte gjort klart regelverket så kan du vänta med det tills du har fått virket. De levereras nästan alltid i fallande längder från 215 cm och ibland upp till över 5 meter. Den normala längden är strax under 3 m då alla fula bitar, kvistar mm sågas bort innan skeppning.

Vår cumaro som håller tjockleken 20 mm går bra att använda upp till ett vanligt regelavstånd av ca 60 cm. Vill du ha glesare mellan reglarna rekommenderar vi att du använder dimensionen 25×140 mm.

Cumaro är väldigt hårt och har en densitet av nästan 1100 kg per m3. Furu har ca 500-550 kg som jämförelse. Det innebär att du måste förborra virket innan du skruvar fast det i reglarna.

Som regelverk är det vanligt att man använder vanligt tryckimpregnerat virke med bredden 45 mm och tjockleken på andra ledden efter höjden man önskar ha på golvet.

Luftspalt

Trä är ett levande material och krymper och sväller efter fuktighet.

Vår cumaro är nedtorkad i förväg och håller bredden 140 mm om den förvarats i normala förhållanden, dvs under tak eller presenning för skydd mot sol, regn och blöta. Tag dock för vana att alltid mäta virkets bredd innan du lägger det. Är det normala 140 mm kan du räkna med att det kan komma att svälla ca 5 mm på bredden i fuktiga och blöta förhållanden. Ha därför alltid en luftspalt på 6-7 mm mellan bräderna för att undvika att de reser sig mot varandra. ”En röd klassisk snickarpenna” brukar vara en bra måttstock.

Virket är alltid vaxat i ändträt när det kommer i containers till Sverige. Ändträt kan också svälla, när du sågat virket rekommenderar vi därför att du oljar in de sågade ändarna med en grundolja. Skall du låta däcket gråna så använd färglös olja. Genom att olja virket förebygger du att det sväller alltför mycket i längdriktningen. Tänk på att ändå alltid ha en luftspalt på några millimeter om du t ex girar hörn mm.

Borra, skruva, såga, slipa

Vid förborrning bör du använda ett borr som är ca 3-4 mm i diameter och skruva gärna på en försänkare på borret. De finns att köpa lösa i bygghandeln och skruvas fast med en insexnyckel. Ha alltid något extra borr ifall att något skulle gå sönder vid borrningen. När du borrar skall du bara borra precis igenom cumarotrallen och en liten försänkning i brädan gör att skruvskallen inte flisar virket runt skruvskallen. En god tumregel när du väljer skruv är att alltid använda syrafast trallskruv, rostfri. Denna skruv är speciellt lämplig i miljöer med högre salthalt och där luftföroreningar förekommer.

Använd också skruv som är minst 55-57 mm långa och med tjockleken 4,0–5,0 mm. Dimensioner kan variera med skruvmärke. En tumregel finns även här, där önskvärt är att ca 2/3 av skruven går ned i regeln. Till Cumaron med tjocklek 25 mm kan också skruvar med längden 75 mm vara bra att använda. Köp gärna skruv med en TORX-skalle då de är lättare att dra ned i virket. Det kräver speciella bits och ibland följer det med i skruvkartongen. Notera att varje bräda måste skruvas med två skruvar i varje regel och med ett avstånd på ca 15-20 mm in på brädan.

De sågar du använder skall ha en finare klinga så att virket inte flisar sig i onödan och de är också lättare att såga med i det hårda virket.

När du lägger virket kommer du att märka att vissa bräder i ytskiktet känns ”lite sträva och småstickiga”. Jag brukar säga att det känns som lite skäggstubb. Virket är som sagt väldigt hårt, ungefär tre gånger hårdare än ek, och därför kan denna ”skäggstubb” uppstå vid hyvlingen. Det behövs bara att du använder en vanlig träkloss med fint sandpapper eller en slipmaskin så blir ytan ”len som en barnrumpa”. Slipa därför alltid de bräder som känns ”stickiga och flisiga” innan ni börjar använda golvet eller om du skall olja in det.

Vill du dölja skruvarna?

Cumaro rör sig, som all Hardwood, med fuktigheten i sin omgivning. Undvik därför att skruva däcket underifrån då det är stor risk att bräder reser sig och kan slå sig. Vill du dölja skruvar rekommenderar vi istället att du försänker skruven och använder träplugg i cumaro. Vi kan leverera träplugg i cumaro.

Olja eller inte olja däcket

Cumaron kan användas obehandlad och efter ca en säsong har däcket fått en silvergrå färg och patina, precis som ett teakdäck. Det är UV-strålningen från solen som bleker ytskiktet. Vill du ha originalfärgen tillbaka är det bara att slipa av ytan med t ex en parkettgolvslip.

Om du istället föredrar att försöka behålla ursprungsfärgen måste du olja in däcket. Se till att du har slipat och rengjort det innan. Vi rekommenderar att du använder en pigmenterad olja för ädelträ och denna stryker du på i ett tunt lager och eftertorkar gärna med en fin trasa för att undvika att golvet fläckar sig. Överflödig olja torkar också långsamt och drar till sig onödigt med smuts.

Har du valt att olja golvet måste du räkna med att du får göra det varje år för att behålla färgen. Tillverkarna av ädelträolja brukar säga att det håller sig ca 3 månader efter behandling.

Övrigt att tänka på

Den som har ett vackert bord inomhus vet att det lätt kan bli ringar efter flaskor, glas, krukor mm. om inte vätskan torkas bort i tid. Samma fenomen inträffar också på cumaro.

Likaså skall man undvika att ställa metallföremål i direkt kontakt med träytan. Vår familj råkade ställa en slangvinda med metallrör på altanen efter användning och dagen efter var det ränder i virket efter metallrören. Färgfällningar från virket kan också förekomma när det är nytt.

Har du frågor eller vill ha en offert, kontakta oss gärna.

Kenneth Andreasson

Kontaktuppgifter

  • The World Family AB
  • Stenåsavägen 3
  • 439 53 ÅSA
Försäljningsvillkor cumaro
>